Povijest

Preloška knjižnica je osnovana uz pučku školu 25.10.1903. u vrijeme mađarizacije i mađarske uprave, ali je osnivanje hrvatske knjižnice i čitaonice povezano uz djelovanje Hrvatske seljačke stranke nakon I. svjetskog rata.

Knjižnica je nastavila djelovati i nakon II. svjetskog rata te se s manjim zastojima održala sve do danas. Godina 2013. bila je prijelomna za rad i razvoj Knjižnice jer je preseljena u nove moderno opremljene prostore u centru Grada, te je postala dostupna i vidljiva svim kategorijama korisnika i članova.

Hrvatsko knjižničarsko društvo proglasilo je Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga Knjižnicom godine 2017., a 2020. je osvojila međunarodnu EIFL nagradu za inovativnost.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga narodna je knjižnica koja svojim ležernim pristupom korisnicima omogućava ugodan boravak u knjižnici te nudi brojne kvalitetne usluge. Knjižnica nudi brojne zabavne i edukativne programe za sve uzraste te nabavlja najnovije naslove za sve ljubitelje pisane riječi.  Ako želite pronaći dom izvan doma, dnevni boravak u centru grada i simpatično mjesto za rad i razgovor o knjigama, navratite do nas! Imamo sve nabrojeno ali i još mnogo toga zanimljivoga. Vidimo se!