NOVOSTI

MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGOM I VALENTINOVO

Slavimo Valentinovo i Međunarodni dan darivanja knjigom na najbolji mogući način! Darujemo vas ljubavnim romanima koje smo zamotali u slatke poklončiće koji čekaju na vas na ulazu u našu zgradu. Knjige u paketima su rabljene ali u odličnom stanju. Naslove ne možete birati jer su oni dio iznenađenja! Budite korektni pa uzmite samo jednu knjigu za sebe te ostavite mogućnost veselja darovanim knjigama i drugima.PUTOPISNA SVAŠTARA SRIJEDOM

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga već sedmu godinu za redom organiziraju svoju tradicionalnu zajedničku manifestaciju Putopisna svaštara srijedom . U pitanju je ciklus putopisnih predavanja koja se odvijaju u zimskim mjesecima srijedom, kako bi se publika motivirala za buduća putovanja. Predavači također daju konkretne upute i smjernice za planiranje različitih ruta, tako da se uz informacije o destinaciji, mogu postaviti i konkretni upiti. Predavači su profesionalni putnici ali i entuzijasti s ovećom kilometražom iza sebe pa je sam ugođaj ležeran, a destinacije egzotične. Ove godine u ciklusu sudjeluju sljedeći predavači:

08.02.2023. u 18:00 „Plivanje s morskim psima“ Vladimir Glavina

Plivamo s morskim psima na Tahitiju i Bora-Bori! Pustolov koji nas vodi kroz ove egzotične destinacije dolazi iz susjednog Čakovca, bavi se fotografijom, snimanjem i naravno, putovanjima! Vladimir Glavina, koji sa suprugom Eleonorom, već 30 godina putuje svijetom, će nas provesti kroz video snimku putovanja na Tahiti.

22.02.2023. „Više od godinu dana magičnog putovanja“ Ivana Validžić, Saša Varga i Moon: La vida magica

Saznajte kako su Ivana i Saša proputovali Američki kontinent samo s dva ruksaka na leđima i četveronožnom članicom Moon koja ih je pratila na toj avanturi. Oni to zovu magičan život i uvjereni su da je takav svaki dan koji živiš i kreiraš slušajući sebe i svoje snove jer upravo to ih je dovelo do savršene godine njihovih života. Ostavivši iza sebe sve što je vezano uz “klasičan život” otisnili su se u pustolovinu koja pruža nezamislive prizore novih država, otvara vrata prijateljstvima koja traju zauvijek, pomiče granice i čini povratak doma zauvijek drugačijim, jer su se oni vratili drugačiji.

01.03.2023. „Gdje misli nestaju“ Damir Šantek

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.Noć muzeja 2023.


U 2023. godini održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U duhu dobrosusjedskih odnosa, naša knjižnica se i ove godine pridružuje obilježavanju ove manifestacije kako bi dala podršku lokalnom Muzeju.

Program:

19:00 sati (prostor knjižnice) – Predstavljanje slikovnice „Pesjanek te gledi“ autorice Maje Lesinger i ilustratorice Nejre Turčinović. Program vodi Dominika Lukačić – Murković.

18:00 – 22:00 Noć otvorenih vrata knjižnice Knjižnica će u Noći muzeja biti otvorena za posudbe od 18:00 – 22:00 sata. Noć muzeja će označavati noć otvorenih vrata knjižnice kada će svi posjetitelji moći ostvariti članstvo u knjižnici, vratiti, posuditi i produžiti građu, te koristiti sve dostupne resurse i zbirke knjižnice.

Zainteresirani građani će moći nabaviti i novu slikovnicu „Pesjanek te gledi!“., saznati detalje o legendarnom pesjaneku u tematskom kutu multimedijalne dvorane ali i fotografirati se s maskotom pesjaneka, prirodne veličine, u prostoru Knjižnice.


Slavljenička godina 2023.

Godina 2023. je godina slavlja. Naime, osim što smo već 10 godina u novom prostoru, ove godine slavimo i 120 godina od otvaranja prve čitaonice u Prelogu te 25 godina od osnivanja/osamostaljenja današnje knjižnice. Stoga, SLAVIMO CIJELU GODINU tako da članove i korisnike častimo knjigama, nagradama i predobrim gostima! Svaki mjesec je kod nas tulum i svakoga mjeseca vas očekuje nešto novo. Veselimo se zajedno i širimo pozitivu! Pratite za za najave događanja na webu i za darivanja na našoj Facebook stranici.