2020. GODINA U KNJIŽNICI I ČITAONICI PITOMAČA

Knjižnica i čitaonica Pitomača, kulturna i informacijska ustanova te ujedno izvor znanja koji osigurava uvjete za cjeloživotno obrazovanje, djeluje na području općine Pitomače. U svom radu Knjižnica prati potrebe i želje svojih korisnika te im tako omogućuje popularnu i potrebnu knjižnu i neknjižnu građu, igraonice i radionice, edukativna i putopisna predavanja, književne večeri, kazališne predstave te prati razvoj tehnologije i u skladu s tim se nabavlja adekvatna informatička oprema. Iz godine u godinu, raste broj novih korisnika, koji je posebice očigledan u „novom normalnom“, odnosno u specifičnoj situaciji izazvanoj virusom SARS-CoV-19. Knjižnica unatoč epidemiološkoj situaciji te uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera od strane Ministarstva zdravstva i HZJZ radi na stvaranju kulturnih i umjetničkih sadržaja na području općine Pitomače kako bi se osim za sve ljubitelje knjiga, utjecalo i na porast zanimanja te interesa za kulturne programe. Oni se ostvaruju, osim samostalno, velikim dijelom i u suradnji s Centrom za kulturu „Drago Britvić“ te Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića. Rezultat je zadovoljstvo mještana te ujedno i njihov angažman što daje poticaj i motivaciju za više rada i truda te osmišljavanje, kreiranje i naposlijetku realizacija novih aktivnosti i programa.

Slika 1. Knjižnica i čitaonica Pitomača (Foto: Ivan Bedeković, ICV)

Prošla, 2020. godina, izazovna i zaista zahtjevna, ipak je u Knjižnici i čitaonica Pitomača bila kreativna i prožeta sa mnogobrojnim aktivnostima i radionicama. U siječnju se izdvaja održana predstava u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića pod nazivom „Život je čudo“ Teatra Rugantino. Tradicionalna veljača, bila je ispunjena obilježavanjem Međunarodnog dana darivanja knjiga te Maškara. Početak proljeća, odnosno mjesec ožujak obilježilo je održavanje  Međunarodnog dana žena te Putopisno predavanje „Projekt tri kotača sreće SAD-e“ u izvedbi Zdenka Nađa. U travnju je Knjižnica zbog epidemiološke situacije bila zatvorena za korisnike no planirana promocija knjige „Ljubav dolazi kasnije“ autorice Jane Šemige Pintarić, povodom obilježavanja Noći knjige, održana je virtualno. Virtualna promocija knjiga nastavlja se i u mjesecu svibnju sa zbirkom „Leptir na kiši“ autora Ratka Bjelčića. U lipnju je bila otvorena Virtualna šetnja noviteta iz knjižne građe te izložba fotografija „Pitomača iz prošlosti“ koja se produžila i u  mjesecu srpnju. U kolovozu je Knjižnica i čitaonica Pitomača bila jedan od domaćina i sudionika međunarodne radionice Valorizacija ruralne baštine: Kreativne zajednice u Podravini koja se održala od 19. do 29. kolovoza u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers. Knjižnica je svoj dugogodišnji rad predstavila volonterima iz Hrvatske, Mexica, Turske i US te koordinatorima i glavnim organizatorima radionice. Početak škole godine, odnosno u mjesecu rujnu, Knjižnicu su posjetili učenici i nastavnice Područne škole Sedlarica, OŠ P. Preradovića Pitomača. U listopadu, Mjesecu hrvatske knjige, predviđena promocija knjige „Egzorcizam ljubavi“ autora Dražena Markotića Vege održana je virtualnim putem uz nagradnu igru u kojoj su se poklanjale autorove knjige. Ujedno, obilježen je i Međunarodni tjedan disleksije. Zadnji mjeseci u 2020. godini, studeni i prosinac, no ne i najmanje bitni, za sve korisnike bili su ispunjeni knjiškim novitetima.

Slika 2. Kreativne zajednice u Podravini (Foto: Ivan Bedeković, ICV)

Osim navedenih aktivnosti, Knjižnica se može pohvaliti sudjelovanjem v.d. ravnateljice na 2. stručnom skupu Bibliokon Društva knjižničara Bilogore, Podravine i kalničkog prigorja koji se održao putem Zoom platforme. Nadalje, knjižničarka Irena Gavrančić gostovala je u emisijama Podravskog radija te u emisijama Pitomog radija pod nazivom Knjiški moljac kroz cijelu 2020.godinu. Putem radio emisija i ostalih javnih medija te društvenih mreža, Knjižnica i čitaonica Pitomača konstantno je obavještavala javnost o svom radu, novitetima i uslugama koje svim sadašnjim i budućim korisnicima nudi i omogućuje.

Knjižnica i čitaonica Pitomača uz konstantan rad i trud unaprjeđuje svoja znanja i vještine kako bi svojim korisnicima omogućila napredak jer korisnici su naše ogledalo i moramo ulagati u njih.

U 2021. godini nastavlja se tradicija svih aktivnosti sa novom motivacijom i inspiracijom.

V.d. ravnatelja Danijela Rešetar