Zajedno u odrastanju 2017.

ZAJEDNO U ODRASTANJU

„Zajedno u odrastanju“ je program čije su teme: poticanje čitanja kod djece, pomoć roditeljima pri odgoju i obrazovanju, povezivanje mještana u zajednici.

Općinska narodna knjižnica Babina Greda programe motivacije čitanja za djecu provodi kontinuirano, kroz cijelu godinu, kroz različite radionice i maštaonice.  Sada takav program želimo  obogatiti suradnjom s ustanovama, udrugama i društvima koji su za takvo što stručno osposobljeni. Također, ovim programom se dodatno motivira i odraslu populaciju, roditelje, kojima bi naša pomoć bila samo početak nečeg korisnog – obiteljskog čitanja.

Program „Zajedno u odrastanju će se provoditi kao sklop pomoći pri savjetovanju roditelja u poticanju čitanja i učenja kod djece. Program je prvenstveno namijenjen djeci do 4. razreda osnovne škole i njihovim roditeljima.

Vrste aktivnosti provođenja programa su kulturno-animacijske (upoznavanje s knjigom kroz igru i zabavu) i odgojno-obrazovne (predavanja struke i timski rad roditelja predviđen kroz radionice).

Sastoji se od nekoliko faza koje nisu podijeljene kronološki, prilagođavaju se prema aktivnostima koje su namijenjene određenoj dobi, ali kontinuirano traju kroz cijelu godinu.

  1. faza: I ja ću čitati!

Za svako rođeno dijete u Babinoj Gredi u tekućoj godini s prijavljenim prebivalištem u Babinoj Gredi (koje je obuhvaćeno općinskom potporom) knjižnica bi osigurala besplatnu  jednogodišnju članarinu Knjižnice, izrađene straničnike i brošure o čitanju.

  1. faza: Učimo jedni o drugima

Tijekom godine bi se održavala stručna predavanja za djecu predškolske dobi i njihove roditelje o važnosti čitanja, važnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, upisu djece u 1. razred. Kroz predavanja roditelji će dobiti stručne i relevantne odgovore na pitanja vezana uz djetetov rast i razvoj uz koje je neizmjerno važno motivirati djecu i roditelje na čitanje knjiga.

  1. faza: Pričopričalica priča priče

Radionice, pričaonice i maštaonice upotpunile bi doživljaj knjige s kojom se djeca (od 1. do 4. razreda osn. škole) susreću u lektirnom okruženju.

  1. faza: Pisac u našem selu

Kroz književne susrete s piscima djeca, kao i ostali mještani upoznali bi se nastankom knjige. Također, to bi ih dodatno motiviralo na čitanje knjiga. 

Također, u knjižnici će na vidljivom mjestu biti izložena literatura o odgoju djece, čitanju, odrastanju koju će roditelji moći posuđivati.

Program financira Ministarstvo kulture RH i općina Babina Greda.

Drago nam je da će naša knjižnica biti s vama, roditeljima, zajedno u odrastanju vaših mališana!

Pogledajte našu brošuru:

Brošura – Zajedno u odrastanju!