Noć knjige – promocija knjige “Nemajka” autorice Vanje Runje

Noć knjige – promocija knjige “Nemajka” autorice Vanje Runje

U petak 22. travnja ugostili smo Vanju Runje, autoricu prvijenca “Nemajka”. Ova autorica, marketinška stručnjakinja, odlučila je kroz knjigu progovoriti o najjednostavnijim svakodnevnim događajima u obitelji na iskren, stvaran način. 

Knjiga započinje uvodom: “Ova Nemajka je brižna majka koja obožava svoje Najdraže Klince, a čije odgojne metode često ne nailaze na odobravanje konzervativno uvjerenih, a često ni onih deklarirano modernih ljudi. Nerijetko je osuđivana – prešutno, privatno i/ili javno. 

(…) Ova Nemajka je s tim OK.”

Autorica u uvodu objašnjava pojam “nemajka” i najavljuje zapravo kroz koje će se odnose predstaviti glavni lik, a uz to objašnjava tolerantnost samog ženskog lika, reklo bi se još, i moralni relativizam ( Živi i pusti druge da žive!). Sama naglašava da nije mogla pronaći knjigu koja se bavi o roditeljstvu kroz realne primjere i situacije iz života koje nisu idealne. U svojih 40-ak priča Vanja Runje donosi život nesavršene obitelji u kojoj vlada ljubav, sreća, obostrano razumijevanje, tuga, ljutnja, namrgođenost… sve ono što priliči jednoj pravoj obitelji.

Na samoj promociji knjige razmjenjivali smo iskustva u samom roditeljstvu, ulogama u životu koje su nam dodijeljene i koje mi sami sebi dodjeljujemo, predrasudama u društvu i načinima kako se protiv njih boriti. Ili jednostavno ne. Pustiti ih neka postoje. Kao prave nemajke.  

 

 

 

Međunarodni dan dječje knjige 2022.

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Prigodno smo obilježili ovaj dan danas, 1. travnja, zajedno s učenicima i učenicama 3. b razreda, učiteljicom Đurđicom Štoos i školskom knjižničarkom Anitom Ujaković. Poslušali smo zanimljivosti iz Andersenova života i njegovu bajku “Tratinčica”, zatim smo imali kreativnu radionicu gdje smo izrađivali tratinčice, ali i ostalo proljetno cvijeće. Bilo je vrlo zabavno, veselo, proljetno, kako i treba biti!

Književni susret – Jasminka Tihi-Stepanić

Jučer smo ugostili književnicu Jasminku Tihi-Stepanić. Ova autorica je iz Velike Gorice, gdje živi i radi u osnovnoj školi kao nastavnica hrvatskoga jezika. Napisala je brojne romane “Bacit ću ti kompjutor kroz prozor”, “Moja neprijateljica Ana”, “Imaš fejs?” i druge. Roman “Ljeto na jezeru Čiču” je objavljen 2018.godine i za njega je autorica dobila nagrade “Grigor Vitez” i “Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade u 2018. godini te međunarodnu nagradu “Mali princ”. Roman je uvršten i na svjetsku listu preporučenih naslova za djecu ( Časna lista IBBY-ja) za 2020. godinu. Učenici šestih razreda su prisustvovali susretu i postavljali zanimljiva pitanja. Također su obećali da će pročitati još koji autoričin roman. Hvala učenicima koji su se odazvali i nastavnicama Danijeli Miškulin i Martini Rohaček koje su ih uspjele motivirati na čitanje romana “Ljeto na jezeru Čiču” i na sam dolazak. Susret je organizirala Naklada Ljevak.
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Lidija Kovarik – promocija knjige

“Živimo život svojih snova” – promocija knjige Lidije Kovarik 

 

Promociju knjige “Živimo život svojih snova” Lidije Kovarik  organizirali smo u petak, 11. ožujka.  Lidija Kovarik je svestrana žena. Magistra prava i MBA, direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu, životna i poslovna trenerica Inge Rock akademije, članica Mense u Češkoj još uspijeva naći vremena  i napisati i objaviti  knjigu. ” Živimo život svojih snova” je knjiga o spoznavanju samoga sebe. Autorica raščlanjuje ljudske osobnosti na temelju naših uvjerenja, emocija, osjećaja, želja i jednostavnim jezikom objašnjava da moramo svakodnevno biti zahvalni za male sitnice života, jer jedino tako ćemo osjetiti pozitivnu promjenu i životno zadovoljstvo. Kroz sedam poglavlja knjige autorica unosi i svoja osobna iskustva, autobiografske crtice koje pojašnjavaju cijeli proces. Možemo reći da Lidija Kovarik svojim primjerom pokazuje da je moguće živjeti život svojih snova.

Na promociji nije nedostajalo riječi. A ni suza. Naša dvorana ispunila se divljenjem i zadovoljstvom što smo imali prilike slušati našu gošću. Ponosni smo na osobu koja je vještinu pisanja stekla ovdje, u Babinoj Gredi. I sama kaže da joj je to prvi životni uspjeh. Ponosni smo što Lidija ne zaboravlja Babinu Gredu, i da je to kraj kojemu se rado vraća.

Promocija knjige je održana u suradnji s Općinom Babina Greda i svim udrugama i ženama koje su obogatile naš domjenak u restoranu “Fontanela”.

Foto: Katarina Đaković

Prilog o promociji je objavljen u  Dnevniku Plave vinkovačke TV, 12. ožujka: https://www.youtube.com/watch?v=9st3MuFDgig