Projekt Naša mala knjižnica

Ove godine uključeni smo u projekt “Naša mala knjižnica” izdavača Ibis-grafike.
Projekt je usmjeren na promicanje čitanja među djecom vrtićke i školske dobi. Knjige koje projekt donosi pomno su probrane i prilagođene uzrastu djece, a predložene aktivnosti poticaj su za kreativno izražavanje – verbalno, likovno i bilo koje drugo.
Svrha ovoga je projekta ponuditi djeci knjigu koja zaokuplja pažnju i svojim tekstom i ilustracijama pa čak i izvantekstualnim elementima koji mogu biti poticaj za razgovor. Knjige koje se nude u projektu, potiču na čitanje uz promišljanje, stvaraju aktivne čitače koji razmišljaju, analiziraju i počinju drukčijim očima gledati svijet oko sebe.
Pričaonica učiteljice Marijane nakratko se preselila u našu knjižnicu.
Čitali smo priču Grigora Viteza “Priča o Suncu, koju je Bodo po svoj prilici izmislio” u kojoj je dječak nakratko razgovarao sa Suncem i razmislili smo s kim bi mi željeli pričati. Osim s plišanim igračkama i bebama, rado bismo razgovarali i s našim psima i mačkama. Sunce je Bodi ispričalo da cijelo vrijeme putuje i da uopće ne spava, pa smo odlučili napisati Sunčevu razglednicu namijenjenu Bodi iz nekoga lijepoga grada. Za kraj smo se dogovorili da ćemo pročitano ispričati učiteljici i vizualizirati s crtežom ili Sunčevim kovčegom s putovanja. Nadamo se da ćemo uspjeti kreativno ispričati priču!

Tomislav Lunka – promocija knjige

ŠKOLSTVO U KOTARU ŽUPANJA OD 1918. DO SREDINE 60-IH GODINA 20. ST.

Općinska narodna knjižnica Babina Greda je imala čast biti domaćinom prve promocije ove knjige.I sam prostor naše knjižnice je zapravo prostor starog dijela školske zgrade uređenoga za potrebe knjižnice. Stoga ova knjižnica živi sa školstvom i živi u školstvu.

Knjiga je nastavak knjige objavljene 2019. godine „Razvoj školstva u kotarskoj oblasti Županja do 1918. godine i nastavlja taj vremenski slijed.

 

Obuhvaća područje kotara Županja – Babinu Gredu, Bošnjake, Đuriće, Račinovce, Drenovce, Gradište, Gundince, Gunju, Posavske Podgajce, Rajevo selo, Sikirevce, Vrbanju, Soljane, Slavonski Šamac, Kruševicu, Štitar, Jaruge, Strošince i Županju.

U svakom od ovih poglavlja autor izlaže  rad svake škole, učiteljevanje, donosi dokumente i fotografije.

Autor je detaljno istraživao arhivsku građu i ostalu literaturu za ovu temu, a iskustva u pisanju ovakvih povijesno važnih tema mu ne manjka! Pisao je monografije o zavičajnoj prošlosti Soljana, Strošinaca, Vrbanje, autor je nekoliko zavičajnih izložbi fotografija i zemljovida, suradnik je Šokačke grane i časopisa Hrašće.

Budući da je Tomislav Lunka bivši prosvjetni radnik, dugogodišnji pedagog, u ovoj je knjizi spojio svoju profesionalnu pedagošku  aktivnost i istraživačku aktivnost u jednu cjelinu, u ovu knjigu u kojoj se isprepliće tradicionalnost, povijest i školstvo. 

Na promociji knjige je govorio i Siniša Orač, profesor povijesti, ujedno i urednik ove knjige. Urednik Orač objašnjavao je metodologiju samog rada na ovoj knjizi i povijesne uzročno-posljedične veze koje objašnjavaju stanje u školstvu u prošlosti.

 

Noć knjige – promocija knjige “Nemajka” autorice Vanje Runje

Noć knjige – promocija knjige “Nemajka” autorice Vanje Runje

U petak 22. travnja ugostili smo Vanju Runje, autoricu prvijenca “Nemajka”. Ova autorica, marketinška stručnjakinja, odlučila je kroz knjigu progovoriti o najjednostavnijim svakodnevnim događajima u obitelji na iskren, stvaran način. 

Knjiga započinje uvodom: “Ova Nemajka je brižna majka koja obožava svoje Najdraže Klince, a čije odgojne metode često ne nailaze na odobravanje konzervativno uvjerenih, a često ni onih deklarirano modernih ljudi. Nerijetko je osuđivana – prešutno, privatno i/ili javno. 

(…) Ova Nemajka je s tim OK.”

Autorica u uvodu objašnjava pojam “nemajka” i najavljuje zapravo kroz koje će se odnose predstaviti glavni lik, a uz to objašnjava tolerantnost samog ženskog lika, reklo bi se još, i moralni relativizam ( Živi i pusti druge da žive!). Sama naglašava da nije mogla pronaći knjigu koja se bavi o roditeljstvu kroz realne primjere i situacije iz života koje nisu idealne. U svojih 40-ak priča Vanja Runje donosi život nesavršene obitelji u kojoj vlada ljubav, sreća, obostrano razumijevanje, tuga, ljutnja, namrgođenost… sve ono što priliči jednoj pravoj obitelji.

Na samoj promociji knjige razmjenjivali smo iskustva u samom roditeljstvu, ulogama u životu koje su nam dodijeljene i koje mi sami sebi dodjeljujemo, predrasudama u društvu i načinima kako se protiv njih boriti. Ili jednostavno ne. Pustiti ih neka postoje. Kao prave nemajke.  

 

 

 

Međunarodni dan dječje knjige 2022.

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Prigodno smo obilježili ovaj dan danas, 1. travnja, zajedno s učenicima i učenicama 3. b razreda, učiteljicom Đurđicom Štoos i školskom knjižničarkom Anitom Ujaković. Poslušali smo zanimljivosti iz Andersenova života i njegovu bajku “Tratinčica”, zatim smo imali kreativnu radionicu gdje smo izrađivali tratinčice, ali i ostalo proljetno cvijeće. Bilo je vrlo zabavno, veselo, proljetno, kako i treba biti!