Čitateljski klub 2019.

Čitateljski klub je u 2019. godini bogatiji za deset članova! Ponosni na ovu brojku, krenuli smo u čitanje novih romana. 

Za prvi susret čitateljskoga kluba  odabrali smo roman Slavenke Drakulić  “Mileva Einstein, teorija tuge” .  Roman je pisan kao biografski zapis Mileve Einstein, prve supruge Alberta Einsteina. Potekla je iz bogate vojvođanske obitelji Marić, izvrsna matematičarka, prva žena na Politehničkom fakultetu Sveučilišta u Zürichu, usprkos svim društvenim predrasudama onoga vremena. No, nažalost, nije uspjela završiti fakultet, radije se posvetila ulozi supruge Alberta Einsteina. Mileva nije jedina opisana osoba u romanu, o Albertu Einsteinu smo dosta saznali. Osim uloge slavnog fizičara, Albert Einstein je bio manipulator i šovinist, patrijarhalni primjerak svoga vremena (iako se možemo složiti da primitivizam nije iskorijenjen s odlaskom “prošlih” vremena). Iznenadili smo se kako sama genijalnost Alberta Einsteina je vidno drugačija od njegove osobnosti i ponašanja prema supruzi Milevi. U pismima samoj Milevi daje uvjete za nastavak zajedničkog života u kojima, između ostalog, piše i da sve mora biti čisto, a da će se posebno morati suzdržavati od druženja s njim, Albertom, suprugom i ocem njihove djece.  U ulozi majke, Mileva se snalazi, iako zbog teških psihičkih slomova ne funkcionira. Nakon što je Albert ostavi, samohrana je majka. Albert ne posjećuje često svoje sinove.  Osim dva dječaka, prvo dijete, djevojčicu, rodila je dok još nije bila u braku s Albertom. Nedugo nakon poroda, ostavlja djevojčicu s roditeljima i odlazi kod Alberta. A nedugo nakon toga, djevojčica se razbolijeva i umire. Njezina je smrt teško pogađa  i prati Milevu kroz cijeli život. Nadalje, pratimo Milevu kroz ulogu žene. Mileva je, prema mišljenju naših čitatelja, sama postala ženom žrtvom. Odustaje od svih svojih ciljeva, jer se ne može nositi s tim što ju je Albert napustio. Ne može se oteti dojmu da Albertom manipulira Elsa, Albertova sestrična i  druga supruga, stalno nalazi opravdanja za Albertovo ponašanje. Mileva nikako da se izdigne iz uloge žrtvenog janjeta iako smo se svi potajno nadali da će se stvari poboljšati za nju i da će se uspjeti ostvariti kroz završeni fakultet. Jedina pozitivna osoba ovog (životnog) romana je Milevin otac, Miloš Marić, koji je ispred svoga vremena, koji je Milevi omogućio izvrsno obrazovanje u najboljim školama. 

Srednja ocjena ovog romana je 4 /5. Tematski, većini u čitateljskom klubu nije legla ova priča, dok je način na koji je roman pisan izvrstan. 

Za idući susret odabrali smo Paket Sebastiana Fitzeka.