Preporuke čitateljskog kluba

1. preporuka 

PATRICK SÜSKIND: PARFEM: POVIJEST JEDNOG UBOJICE

Parfem je roman koji se žanrovski ne može odrediti  i upravo ta šarolikost žanrova je ono što roman čini zanimljivim. Roman je fiktivni biografski tekst o antijunaku (glavni lik je negativan lik) Jean-Baptisteu Grenouilleu koji je živio sredinom 18. stoljeća, u vrijeme buržujske revolucije u Francuskoj, i koji je u potrazi za stvaranjem specifičnog parfema, parfema mladosti, nevparfeminosti i ljepote i bezvremenosti s kojim želi pokazati da može posjedovati ljude, iako je sam izgledom i ponašanjem (blago rečeno) različit od drugih ljudi i specifičan zato što on osobno nema svoj ljudski miris, ali zato može osjetiti svaki miris. Pitanje je – je li Grenouille zbog svog dara genij ili luđak? U životu nema garancije, nikad ne možemo biti dovoljno sigurni jesmo li dovoljno dobro upoznali osobu, pa kao što je i u ovom romanu vidljivo, Grenouille je sposoban pretvarati se da je netko drugi, što u konačnici utječe na ljude oko njega. Grenouille se  kroz cijeli roman igra s površnim ljudskim razmišljanjima, a najljepši miris napokon nađe u mirisima mladih nevinih djevojaka.
Kraj romana i sam tijek događaja nećemo otkrivati, ali kada pročitate ovu knjigu, zapitajte se: Postoji li malo Grenouillea u svima nama?

Naravno, sjetili smo se nakon silnih detaljiziranih opisa mirisa u ovom romanu i poznate rečenice Coco Chanel: Žena bez parfema je žena bez budućnosti.

O piscu: PATRICK SÜSKIND je njemački književnik i scenarist. Studirao je srednjovjekovnu i suvremenu povijest na Sveučilištu u Münchenu i Aix-en-Provenceu. Svjetski je ugled i slavu stekao romanom Parfem (1985.) prema kojem je 2006. godine snimljen istoimeni igrani film.

 

2. preporuka

love-in-time-of-choleraGABRIEL GARCIA MARQUEZ: LJUBAV U DOBA KOLERE

Gabriel Garcia Marquez je klasik svake knjižnice, omiljeni autor je i u našoj knjižnici. Zato smo i odlučili za našu drugu knjigu odabrati  roman Ljubav u doba kolere. Neki su ovaj roman već pročitali, ali su se svejedno radovali iščitavanju ovog svjetskog  klasika.

U romanu su zapravo opisane tri ljubavi koje funkcioniraju u određenom vremenskom razdoblju, ali ne i istodobno. Te tri ljubavi se mijenjaju, ovisno o godinama koje prolaze, ali poanta je ista i opisana na najbolji mogući način – ljubav ostaje s nama, raste, mijenja se i živi, ponekad je nemilosrdna, bolna, ali ipak je tu. Ljubav je ovdje prikazana trojako – prva ljubav – ljubav mladih Fiorentina i Fermine; bračna ljubav – odrasla ljubav Fermine i Juvenala; vječna ljubav – stara ljubav Fiorentina i Fermine.

U središtu romana je Fermina Daza, i, kako kaže Marquez, ona jeste roman. Zbog nje se Fiorentino Ariza uspješno bori sa svojom neimaštinom/bogatstvom, a punih 53 godine, 7 mjeseci i 11 dana i noći žudi  za njom i pokušava se normalno ponašati u društvu, kako to i priliči jednom gospodinu. Dok Fiorentino mašta za svojom Ferminom, ona živi kao supruga Juvenala Urbina, poštovanog doktora koji vodi ugledan javni život. O Fermini smo se razilazili u mišljenjima. Na neke čitateljice je ostavila dojam sebične žene koja je najviše voljela sebe, a brzo je padala pod utjecaj drugih, dok su druge čitateljice branile Fermininu snagu koja je, razočarana zbog nemoguće ljubavi, pala pod utjecaj konvencionalnog društva i čekala da se njezina ljubav ostvari u godinama koje dolaze. Tko je u pravu, najbolje ćete saznati ako nam se pridružite u čitanju. 🙂


O autoru
Gabriel García Márquez rođen je u mjestu Aracataca, u Kolumbiji, 6. ožujka 1928. godine. Studirao je na sveučilištu u Bogoti, a potom radio kao reporter u kolumbijskim novinama El Espectador i kao dopisnik u Rimu, Parizu, Barceloni, Caracasu i New Yorku. Objavio je više romana i zbirki pripovijedaka: Lišće na vjetru, Pukovniku nema tko da piše, Pogreb Velike Mame, Zla kob, Sto godina samoće, Nevjerojatna i tužna pripovijest o nevinoj Erendiri i njezinoj bezdušnoj baki, Patrijarhova jesen, Kronika najavljene smrti, General u svom labirintu, Dvanaest hodočasnika, O ljubavi i drugim nečistim silama, Vijest o jednoj otmici. Nagrađen je 1982. godine Nobelovom nagradom za književnost. Umro je 2014. godine.