Upravljanje izbornicima

Izbornici su jedan od ključnih elemenata prilikom pregledavanja web stranica. Oni služe za olakšavanje orijentacije i prezentiranje sadržaja dostupnog na web stranici.

Ukoliko želite dodati, izbrisati ili urediti poveznicu izbornika, u WordPressu to možete učiniti u samo nekoliko jednostavnih koraka.

U administratorskom sučelju stranice potrebno je kliknuti na opciju “Izbornici” koja se nalazi unutar opcije “Izgled“.

 

"Izgled" -> "Izbornici"

“Izgled” -> “Izbornici”

 

Sustav će vas zatim preusmjeriti do sučelja za uređivanje izbornika vaše web stranice.

 

Sučelje za uređivanje izbornika

Sučelje za uređivanje izbornika

 

Prikazano sučelje sastoji se od 3 logičke cjeline. U gornjem dijelu sučelja moguće je kreirati nove izbornike za korištenje na web stranici, ali mogu se birati i postojeći izbornici koji se žele uređivati. S lijeve strane sučelja nalaze se sve stranice, članci, proizvodi, kategorije i oznake web stranice na popisima raspoređenim po funkcijama. Konačno, s desne strane sučelja nalazi se struktura odabranih izbornika te dodatne postavke.

Nove poveznice se u izbornik mogu dodati na 2 različita načina. Prvi je da se odabere postojeći element stranice (stranica, članak, kategorija…) sa popisa na lijevom dijelu sučelja te klikne na opciju “Dodaj u izbornik”. Drugi način je da se pod opcijom “Poveznice” napiše ime poveznice i poveže s URL adresom na koju želi usmjeravati. Na ovaj način se u navigaciju mogu dodavati linkovi na druge web stranice.

Struktura izbornika može se mijenjati na način da se mijenja redoslijed poveznica ili njihova hijerarhija. Ukoliko se želi mijenjati redoslijed linkova, potrebno je kliknuti na željenu poveznicu i pomaknuti ju ispod ili iznad njegove trenutne pozicije. Ako se želi mijenjati hijerarhija poveznice, potrebno je kliknuti na željenu poveznicu i pomaknuti je lijevo ili desno u odnosu na njezin matični element ili podelement.

Klikom na strelicu u elementu izbornika moguće je pristupiti dodatnim opcijama pojedinog elementa poput preimenovanja, premještanja i brisanja.

Sve napravljene promjene u sučelju navigacije potvrđuju se klikom na opciju “Snimi izbornik“.

Promjena veličine fonta