Unos novog članka ili stranice

Članci i stranice su dvije vrste sadržaja koje možete stvarati u vašem WordPress CMS sustavu. Objavljivanje i jedne i druge vrste sadržaja je vrlo jednostavno, no važno je shvatiti njihove međusobne razlike kako bi znali kada ćete kojeg koristiti.

Ključne razlike između članaka i stranica su:

  • Članci sadrže aktualan sadržaj, a stranice sadržaj koji nema “vijek trajanja”.
  • Članci su prigodni za dijeljenje na društvenim mrežama, stranice nisu.
  • Članci imaju kategorije, stranice imaju hijerarhijsku strukturu.
  • Članci su uključeni u RSS, stranice nisu.

Dakle, za statičan sadržaj tj. onaj koji nema tendenciju dinamičnih izmjena, koriste se stranice.  Sve poveznice iz izbornika ove stranice (izuzev poveznice “Blog”) vode na stranice te prikazuju statičan sadržaj.

Stranice se izrađuju tako da se u administracijskom sučelju web stranice klikne na “Stranice” te potom na “Dodaj novu“. To će vas dovesti do sučelja u kojem unosite naslov, sadržaj, medijske datoteke, istaknute slike i ostale elemente stranice. Sadržaj stranice se može uređivati pomoću ugrađenih alata WordPress sustava koji omogućuju uređivanje sadržaja slično kao što se to radi u Microsoftovom Word-u.

Sama stranica se sprema i objavljuje nakon klika na opciju “Objavi“.

Uz nekoliko sitnica, objavljivanje članaka je vrlo slično objavljivanju stranica. Klikom na opciju “Objave” te zatim na “Dodaj novu” dolazi se u sučelje za izradu, uređivanje i objavljivanje članaka.

 

Sučelje za izradu, uređivanje i objavu članaka.

Sučelje za izradu, uređivanje i objavu članaka.

 

Navedeno sučelje funkcionira na isti način kao i ono za uređivanje stranica. Ključna je razlika u tome što je svaki članak potrebno svrstati pod određenu kategoriju jer će u suprotnom biti postavljen pod kategoriju “Nekategorizirano“. Kategorija članka je iznimno važna jer određuje gdje će se dotični članak ispisivati na vašoj web stranici.

Opcijom “Objavi” članak se sprema i postavlja na vašu web stranicu.

Promjena veličine fonta