Prijava u sustav

Kako biste mogli izvršavati radnje i podešavanja na razini WordPress CMS sustava, potrebno je prijaviti se u administratorsko sučelje web stranice. Sam proces prijave sastoji se od 3 jednostavna koraka.

Prvi korak je pristup administratorskom sučelju web-stranice koji se obavlja dodavanjem sufiksa “/wp-admin” na URL naslovnice vaše web-stranice.

Primjer:
Ako je URL vaše web-stranice “www.web-stranica.hr”, do administratorskog sučelja dolazi se utipkavanjem “www.web-stranica.hr/wp-admin” kao URL adrese.

 

Primjer URL adrese za admin sučelje - Kako se prijaviti u administratorsko sučelje u WordPress-u

Primjer URL adrese za pristup administratorskom sučelju

 

Navedena adresa sadrži autentifikacijsku formu pomoću koje se ulazi u administratorsko sučelje web stranice.

Drugi korak je unos korisničkog imena i lozinke u predviđena polja autentifikacijske forme.

 

Autentifikacijska forma - Kako se prijaviti u administratorsko sučelje u WordPress-u

Autentifikacijska forma za WordPress administratorsko sučelje web-stranice

 

Treći i posljednji korak jest klik na opciju “Prijavi se“. Ako su uneseni ispravni podaci, sustav će korisnika propustiti u administratorsko sučelje web stranice gdje će korisnik moći nastaviti s radom.

Prilikom autentifikacije, WordPress nudi opciju trajnog pamćenja unesenih podataka kako ih korisnik ne bi svaki put morao unositi kada želi pristupiti administracijskom sučelju web stranice. Opcija pamćenja lozinke može uštedjeti mnogo vremena, no treba je koristiti oprezno kako ne bi došlo do njene zloupotrebe. Imajući to u vidu, nije ju poželjno koristiti na računalu koje koristi više različitih korisnika jer tada može doći do sigurnosnih problema za web stranicu.

U slučaju zaboravljanja lozinke, potrebno je kliknuti na  poveznicu “Izgubili ste lozinku?”. Tim klikom će korisnik biti preusmjeren na formu koja zahtjeva unos korisničkog imena ili adrese e-pošte kojom je korisnik registriran na web stranicu. Nakon toga, potrebno je kliknuti na opciju “Zatraži novu lozinku” što će pokrenuti proces resetiranja lozinke tako što će korisniku na adresu e-pošte stići poveznica kojom će moći napraviti novu lozinku.

Promjena veličine fonta