Kontaktni obrazac (Contact Form 7 )

Zaslon Kontaktni obrazac 7

Zaslon Kontaktni obrazac 7

Plugin  Contact Form 7 (Kontaktni obrazac 7) omogućuje kreiranje i uređivanje kontaktnih obrazaca te njihovo postavljanje u objave ili za to predviđene stranice. Formu kontaktnog obrasca potrebno je najprije kreirati. U glavnom izborniku nadzorne ploče odabire se opcija kontakt te dodaj novi čime se otvara zaslon za uređivanje kontaktnih obrazaca. Zaslon se sastoji od više okvira u kojima se uređuje sam kontaktni obrazac te izgled poruke koja će potom biti primljena na određene adrese e-pošte. Kontaktni obrazac najprije se imenuje te se odabire naredba spremi. Nakon spremanja pojavljuje se kod HTML sadržaja koji će se kasnije kopirati na mjesto na stranici predviđeno za kontaktne obrasce. U okviru obrazac, na lijevoj strani zaslona, nalazi se osnovna forma kontaktnog obrasca zapisana kao HTM sadržaj. Među osnovnim elementima koje kontakt sadrži jesu: tvoje ime, tvoja e-pošta, predmet i tvoja poruka. Elemente je moguće mijenjati, brisati ili dodavati proizvoljne oznake odabirom iz padajućeg izbornika koji se nalazi na desnoj strani.

Kontaktni obrazac 7 - proizvoljna oznaka telefonski broj

Kontaktni obrazac 7 – proizvoljna oznaka telefonski broj

Moguće je tako unijeti dodatne oznake kao što su broj telefona, padajući izbornik koji se nudi kao odabir po upućenom upitu, datum i sl. Po odabiru svake od predloženih oznaka otvara se pripadajući okvir gdje se uređuju postavke. Označava se hoće li oznaka biti obavezno polje za popunjavanje na obrascu. Nakon uređivanja, pojavljuju se dva koda dodatne oznake. Prvi, gornji kod, kopira se na željeno mjesto u okvir za kreiranje obrasca, dok se drugi, donji kod, kopira u sadržaj poruke okvira mail kako bi se dodatno unesene oznake pojavljivale i u primljenoj poruci. U okviru za kreiranje obrasca potrebno je potom urediti kod u HTML sadržaju.

Kontaktni obrazac 7 - okvir mail

Kontaktni obrazac 7 – okvir mail

Okvir mail koji se nalazi ispod okvira za uređivanje forme obrasca sadrži podatke gdje će poruka biti poslana te kako će izgledati po primitku. Predodređena adresa e-pošte je e-pošta administratora stranice, što je moguće izmijeniti. Slijedi e-pošta pošiljatelja, predmet, dodatna zaglavlja te priložene datoteke. U okviru sadržaj poruke putem kratkih kodova navedene su osnovni elementi poruke: od, predmet te sadržaj, a kodovi dodanih proizvoljnih oznaka koje se unose u obrazac moraju se posebno upisati.

Kontaktni obrazac 7 - poruke

Kontaktni obrazac 7 – poruke

U podnožju zaslona nalaze se sve moguće poruke koje se mogu pojaviti prilikom korištenja plugina Kontaktni obrazac 7 (nakon što posjetitelj popuni kontaktni obrazac i odabere naredbu pošalji): od potvrde o uspješno poslanoj poruci, upozoravanja na neispunjavanje obveznih polja, nepravilno unošenje koda do obavijesti o neuspjelom slanju poruke i sl. Nakon spremanja uređenih postavki, kopira se kod naznačen ispod naziva kontaktnog obrasca te se lijepi na željeno mjesto na stranici.

Kontaktni obrazac 7 - unošenje na stranicu

Kontaktni obrazac 7 – unošenje na stranicu

Uobičajeno je da se kontaktni obrazac smješta na za to predviđenu stranicu. Kod kontaktnog obrasca  lijepi se u okviru za uređivanje sadržaja stranice te se bira naredba ažuriraj. Ako se kontaktni obrazac smješta u objavu, to se čini lijepljenjem koda u sadržaj objave, u okviru za uređivanje objave. Odabirom kontaktni obrasci u opciji kontakti glavnog izbornika prikazuju se svi kontaktni obrasci kreirani na stranici te ih je moguće uređivati. Potrebno je uočiti elemente HTML sadržaja: podjelu na paragrafe, tekst koji se pokazuje na obrascu te kratki kod s vrstom polja i imenom. Moguće je brisati elemente obrasca, mijenjati sadržaj koji će biti prikazan ili dodavati proizvoljne oznake.

Popis najčešćih pitanja prilikom korištenja plugina Kontaktni obrazac 7 nalazi se na: http://contactform7.com/faq/.

 

Promjena veličine fonta