Genesis Framework

Genesis  zaslon opcije teme

Genesis zaslon opcije teme

Genesis Framework sadrži skup plugina koji omogućavaju jednostavno uređivanje i funkcioniranje WordPress mrežne stranice, počevši od uređivanja tema te mogućnostima prilagodbe teme stranici, preko korištenja priloženih widgeta do uređivanja samog izgleda stranice. Po instaliranju i aktiviranju Genesis se kao opcija pojavljuje u glavnom izborniku nadzorne ploče. Odabirom opcije teme otvara se pripadajući zaslon s nizom opcija koje je moguće prilagođavati potrebama mrežne stranice.

Genesis okvir zadani raspored u zaslonu opcije teme

Genesis okvir zadani raspored u zaslonu opcije teme

U stavci zadani raspored ponuđene su tri opcije odabirom kojih će se utjecati na izgled stranica: područje za sadržaj smješteno lijevo te bočna traka (sidebar) desno, područje sadržaja desno te bočna traka lijevo ili prošireno područje sadržaja bez prikaza bočne trake. Postavke rasporeda moguće je mijenjati prilikom kreiranja novih stranica i objava, ili uređivanja postojećih, u pripadajućem okviru na zaslonu za uređivanje sadržaja objave ili stranice.

Genesis okvir breadcrumbs u zaslonu opcije teme

Genesis okvir breadcrumbs u zaslonu opcije teme

Breadcrumbsi su manji izbornici koji se omogućuju na određenim mjestima u stranici, kao što je prednja strana, stranica s objavama, pojedine objave ili stranice, arhiv, stranica 404 te stranica privitka, a služe za informiranje posjetitelja o njegovoj trenutnoj lokaciji na mrežnoj stranici, što je korisno na stranicama koje obiluju sadržajem te je navigacija stranicom složena.

Genesis okvir arhiva sadržaja u zaslonu opcije teme

Genesis okvir arhiva sadržaja u zaslonu opcije teme

Genesis omogućava uređivanje postavki arhiva sadržaja koji je u obliku widgeta dostupan u okviru korištene teme na mrežnoj stranici (položaj arhiva na stranici određuje se u zaslonu widgeti). Među postavkama prikaza sadržaja moguće je odabrati opciju prikaz cijelog sadržaja posta, čime se uklanjaju formatiranja i prikazuje sam tekst, ili opciju prikaži izvode posta, čime se prikazuje izvadak objave, u slučaju da je prije uređen u zaslonu za uređivanje sadržaja posta, ili se prikazuje prvih 55 riječi objave uz oznaku pročitaj više. Arhiv sadržaja može uključivati istaknutu sliku objave, po odabiru čega se određuje veličina slike te poravnanje u odnosu na tekst (desno ili lijevo ).

Genesis okvir blog stranica predložak u zaslonu opcije tem

Genesis okvir blog stranica predložak u zaslonu opcije teme

Genesis Framework uključuje jednostavan predložak za kreiranje bloga. Korištenje bloga kao predloška stranice određuje se odabirom blog u opciji predložak u okviru svojstva stranice zaslona za uređivanje sadržaja stranice. U zaslonu opcije teme uređuju se postavke stranica koje koriste predložak bloga ( to se neće primijeniti na početnu stranicu te na arhivu sadržaja). Moguće je odabrati prikaz prema kategorijama ili isključiti prikaz određenih kategorija te odrediti broj prikazanih objava na stranici. Nakon uređivanja opcija teme bira se naredba spremi postavke.

Okvir postavke čitanja - uređivanje prikaza naslovne stranice

Okvir postavke čitanja – uređivanje prikaza naslovne stranice

Ovisno o korištenoj temi na WordPresss mrežnoj stranici moguće je uređivati izgled početne stranice. Primarni izgled određuje se određivanjem zadanog rasporeda u opcijama teme stavke Genesis iz glavnog izbornika. Pojedine teme donose specifična područja za widgete na početnoj stranici (Home – Featured). Ako početna stranica nije uređena kombinacijom widget područja, prikazuju se posljednje objave, kao i u slučaju da se za početnu stranicu koristi predložak blog. Općenito, opcije prikaza prednje strane odabiru se u zaslonu postavke čitanja, pod stavkom postavke iz glavnog izbornika. Pritom je moguće odabrati početnu stranicu koja će prikazivati najnovije objave ili statičnu, nepromjenjivu, početnu stranicu. Pri odabiru statične početne stranice potrebno je odrediti koja će se od stranica koristiti kao početna, te koja će se stranica koristiti kao stranica za objave.

Genesis widgeti

Genesis widgeti

Razmještaj i broj područja za widgete na stranicama razlikuje se kod pojedinih tema, u skladu s odabranim zadanim rasporedom u opcijama teme. Također, svaka tema i svaki aktivirani plugin donosi nove widgete, tj. nove mogućnosti i posebne sadržaje na stranici. Na zaslonu widgeti koji se otvara po odabiru u opciji izgled na glavnom izborniku prikazani su dostupni widgeti te predviđena područja za njihov razmještaj. Među widgetima koji se nude putem Genesis Framworka to su: Genesis – istaknuta stranica, Genesis – istaknuti postovi, Genesis –korisnički profil (prikaz korisničkih profila s gravatarom) te Genesis – Responsive Slider, dok su područja zaglavlje desno i primarni sidebar (bočna traka) specifična područja za widgete tema Genesis Frameworka.

Genesis widget istaknuta stranica

Genesis widget istaknuta stranica

Genesis – istaknuta stranica pruža mogućnost stalnog prikaza određene stranice u području za widgete. Po dodavanju widgeta u odabrano područje, otvara se okvir za uređivanje postavki. Upisuje se naslov, odabire se stranica koja će biti istaknuta te mogućnost prikaza istaknute slike, ako postoji na stranici, pri čemu se određuje veličina prikaza slika te poravnanje slike u odnosu na sadržaj stranice. Moguće je odabrati opciju prikaza naslova stranice, ako se ne poklapa s naslovom widgeta ili, u slučaju da se želi prikazati samo naslov stranice, bez sadržaja, te mogućnost prikaza cijelog sadržaja stranice ili prikaz ograničenog dijela sadržaja.

Genesis widget istaknute objave

Genesis widget istaknute objave

Genesis – istaknuti postovi omogućava prikaz jednog ili više istaknutih postova u području za widgete. Po dodavanju widgeta u odabrano područje, uređuju se postavke. Unosi se naslov widgeta, odabire kategorija objava koje će se prikazivati, broj objava te redoslijed prikaza, uređuje se prikaz autorova gravatara te istaknute slike. Moguće je odabrati prikaz naslova objave i informacija o objavi. Određuje se tip sadržaja koji će biti prikazan: cijeli ili ograničeni sadržaj te izvadak ako je prije napisan. Ako se sadržaj ograničava, potrebno je upisati broj slova ili se dodaje poveznica na ostatak sadržaja. Pri prikazu objava iste kategorije, može se unijeti poveznica na sadržaj u arhivi gdje će biti ponuđeno više objava iz ove kategorije.

 

Promjena veličine fonta