Svjetski meteorološki dan – 23. ožujka.

Povodom Svjetskog meteorološkog dana skrećemo vam pažnju na meteorološki stup u centru Pregrade koji daje posebnost i šarm našem gradu. Mnogi od vas često zastanu kraj njega kako bi saznali informacije o vremenu.
Ovaj je stup darovan građanima Pregrade, a našoj Knjižnici povjeren na upravljanje i održavanje.
 
H pregračkem kraju, kak je i drugderi, ljudi još pamtiju i čuvljeju stare uzrečice i razne druge mudrosti kere spadaju h pučku meteorologiju našega naroda. Kak je nes svecki dien meteorologije, ziebrali sma par takvih; za starije, ka bi se se potsetili, a za mlajše, ka bi čuli (pročitali) nekaj od naše starine, zanimljivu i za je nuovu.
 
Iz pučke meteorologije prelazimo na moderniju.
Zahvaljujući IRIM-u, Institutu za inovativnost mladih, u Knjižnici i Osnovnoj školi Janka Leskovara, koja je naš partner u IRIM-ovom projektu, postavljen je AQ:BIT uređaj uz pomoć kojeg mjerimo pet atmosferskih varijabli – temperaturu, relativnu vlažnost i tlak zraka te koncentraciju mikročestica promjera manjeg od 2.5 mikrometara (PM2.5).
Želite li sami pokušati, AQ:BIT uređaj možete posuditi u Knjižnici.
 
Želimo vam lijepo vrijeme, a povodom Svjetskog meteorološkog dana u nastavku donosimo poslovice o Pučkoj meteorologiji u Pregradi! ☀️
 
Zahvaljujemo Nikoli Kolaru, Zvonku Kolaru i Tomici Kolaru na prikupljenim poslovicama, a posebno Tomici Kolaru na sastavljanju teksta.
 

Pučka meteorologija h Pregradi

Picture 11 of 11