Sudjelovanje naše Pregračanka Marija Golubić na dva pjesnička recitala

Naša draga Pregračanka Marija Golubić uspješno nastavlja s pisanjem poezije. Temeljem poziva pjesnicima za slanje pjesama, njene su pjesme uvrštene u zbornike festivala. 
 
Tako je Marija sudjelovala na 7. Međunarodnom pjesničkom festivalu ZAGREB NA DLANU, 23. i 24. lipnja 2023. u čijem je Zborniku izašla njena pjesma Moja zvijezda. Sudjelovala je također i na 5. Međunarodnom pjesničkom festivalu u Splitu SPLIT NA DLANU, koji je održan 22. srpnja 2023. godine. U Zborniku Festivala objavljena je njena pjesma LJETO NA ODLASKU. 
 
Baš je lijepo, uz njeno ime u zbornicima, pročitati i naziv našeg grada. 
 
Čestitamo joj i želimo joj još puno uspjeha, zbornika, a možda i vlastitu zbirku. 
 

Ljeto u odlasku

Picture 1 of 5

Obavijest o radu Knjižnice | Godišnji odmor

Dragi korisnici, obavještavamo vas da naša Knjižnica neće raditi u razdoblju od 21.8. do 29.8.2023. zbog korištenja GODIŠNJEG ODMORA.

Obnovite svoje posudbe još danas i sutra. Mi vas čekamo s hrpom novih naslova koji jedva čekaju biti pročitani u hladu!

 

IZLOŽBA ODORA I NAORUŽANJA KEGLEVIĆEVE STRAŽE | 31.3. – 6.4.2023.

Uz 500. obljetnicu Kostelske uskrsne pištole, koja će biti obilježena nizom različitih događanja,  u Knjižnici možete razgledati malu izložbu odora i naoružanja Povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije “Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel”.

Ova je izložba uvod u retrospektivnu izložbu fotografija Kostelske uskrsne pištole, koja će biti otvorena 15. travnja 2023. u galerijskom prostoru Muzeju grada Pregrade i na Trgu Gospe Kunagorske.

Službene odore kreirala je naša poznata kostimografkinja i scenografkinja Latica Ivanišević, po uzoru na povijesne odore grofa Keglevića.

Osim odora, izložena je sablja i nekoliko povijesnih primjeraka pištola, koje potječu iz različitih razdoblja, od najstarijeg primjerka, za koju se procjenjuje da je starosti oko 300 godina, do novijih primjeraka.

Zahvaljujemo “Kostelskoj pištoli-Keglevićevoj straži Kostel” na suradnji! Koristimo priliku da im čestitamo 500. obljetnicu običaja uskrsnog pucanja (streljanja) iz kubura (pištola) u Kostelu, zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske!

Organizatori: Knjižnica i Pučko otvoreno učilište Pregrada

ČITATELJSKI KLUB PREGRADA

Na inicijativu dviju članica Knjižnice, Tamare Capes i Ivane Peer, u srijedu 29. ožujka 2023. godine osnovan je Čitateljski klub Pregrada.
 
Klub za sada ima 9 članova. 
 
Voditeljica Kluba je Tamara Capes, koja već ima iskustva u vođenju čitateljskog kluba. U ugodnoj atmosferi, voditeljica je iznijela niz zanimljivih prijedloga s kojima su se složili svi članovi. 
 
Klub će se sastajati jednom mjesečno, uglavnom u Knjižnici, a ponekad i vani, na Trgu Gospe Kunagorske ili u prirodi. Svaki član ima mogućnost predložiti knjigu koja će se čitati i taj će član tada biti i moderator koji će pripremiti i voditi raspravu o pročitanoj knjizi. Članovi će iznositi svoja mišljenja i doživljaje, uz međusobno uvažavanje.
 
Prva knjiga koja će se čitati, na prijedlog voditeljice Kluba, je VRAĆENA, autorice Donatelle di Pietrantonio (Zagreb : Stilus knjiga, 2023.)
 
Želite li postati član Čitateljskog kluba Pregrada, javite se voditeljici ili u Knjižnicu. 
 
Zahvaljujemo na inicijativi i svim članovima na uključivanju u Čitateljski klub Pregrada. 
 
Veseli nas što se naš prostor uređen posebno za druženja, opuštanje i razgovore sve više koristi i pozivamo sve zainteresirane da kod nas ugodno i kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme.

Svjetski meteorološki dan – 23. ožujka.

Povodom Svjetskog meteorološkog dana skrećemo vam pažnju na meteorološki stup u centru Pregrade koji daje posebnost i šarm našem gradu. Mnogi od vas često zastanu kraj njega kako bi saznali informacije o vremenu.
Ovaj je stup darovan građanima Pregrade, a našoj Knjižnici povjeren na upravljanje i održavanje.
 
H pregračkem kraju, kak je i drugderi, ljudi još pamtiju i čuvljeju stare uzrečice i razne druge mudrosti kere spadaju h pučku meteorologiju našega naroda. Kak je nes svecki dien meteorologije, ziebrali sma par takvih; za starije, ka bi se se potsetili, a za mlajše, ka bi čuli (pročitali) nekaj od naše starine, zanimljivu i za je nuovu.
 
Iz pučke meteorologije prelazimo na moderniju.
Zahvaljujući IRIM-u, Institutu za inovativnost mladih, u Knjižnici i Osnovnoj školi Janka Leskovara, koja je naš partner u IRIM-ovom projektu, postavljen je AQ:BIT uređaj uz pomoć kojeg mjerimo pet atmosferskih varijabli – temperaturu, relativnu vlažnost i tlak zraka te koncentraciju mikročestica promjera manjeg od 2.5 mikrometara (PM2.5).
Želite li sami pokušati, AQ:BIT uređaj možete posuditi u Knjižnici.
 
Želimo vam lijepo vrijeme, a povodom Svjetskog meteorološkog dana u nastavku donosimo poslovice o Pučkoj meteorologiji u Pregradi! ☀️
 
Zahvaljujemo Nikoli Kolaru, Zvonku Kolaru i Tomici Kolaru na prikupljenim poslovicama, a posebno Tomici Kolaru na sastavljanju teksta.
 

Pučka meteorologija h Pregradi

Picture 1 of 11

OSTALE INFORMACIJE

 

PRAVILA MEĐUKNJIŽNIČNE POSUDBE

KUĆNI RED

PRAVILA GRADSKE KNJIŽNICE PREGRADA_2023

_____

SMJERNICE ZA IZGRADNJU I UPRAVLJANJE FONDOM GKP

_____

Upitnik za samoprocjenu 2023 // PDF

_____

Godisnje_izvješće 2022 // PDF

Godišnje_izvješće 2022

_____

Izvješće o pravu na pristup informacijama 2021 // PDF

Izvješće o pravu na pristup informacijama 2021

_____

Odluka o novim mjerama za ulazak u Knjižnicu 1.3.2022.

Procedura za evidenciju ugovora

Odluka o imenovanju osobe za nepravilnosti

_____

Zamjenica službenika za informiranje
Draženka Gretić
049/ 376 111
knjiznica@pregrada.hr

Službenik za informiranje
Ružica Šarčević
049/ 376 111
knjiznica@pregrada.hr

Godišnji i financijski planovi rada

Obrazloženje Izvještaja o izvršenju financijskog plana GKP

Prihodi i rashodi prema ekonomskoj klasifikaciji 2023

I. IZMJENE PLANA NABAVE ZA 2023. GODINU

Godišnji plan nabave knjižne građe za 2023.

Plan nabave za 2023.

FINANCIJSKI PLANA ZA 2023.

PLAN RADA ZA 2023. GODINU

Izvještaj o radu za 2022_GKP

Realizacija Financijskog plana za 2022_GKP

I.izmjena financijskog plana za 2022 godinu

Izvještaj o radu za 2021.

Izvještaj o radu za 2021.

FINANCIJSKI PLAN ZA 2022. I PROJEKCIJE ZA 2023. i 2024.

Plan nabave za 2022. godinu tekstualni dio

PLAN NABAVE-2022

PLAN RADA ZA 2022. GODINU