NASLOVNICA

ČITAM LAKŠE – PRISTUPAČNIJE ČITANJE DIGITALNIH SADRŽAJA

Sa zadovoljstvom vas obaviještavamo da je naša knjižnica odabrana za sudjelovanje u projektu Čitam lakše – pristupačnije čitanje digitalnih sadržaja, mrežnoj aplikaciji koja omogućuje pristup građi prilagođenoj korisnicima s disleksijom i poteškoćama u čitanju.
Aplikaciju je moguće koristiti na mobitelima, tabletima i računalima. Sve tekstove korisnici mogu čitati uz alate za prilagodbu teksta, olakšavanje i poboljšavanje čitanja. Tekstove korisnici mogu čitati sami ili ih aplikacija može čitati za njih.
Pozivamo zainteresirane korisnike da nam se obrate kako bi im dostavili pristupne podatke.

🔗Više informacija na www.nsk.hr/citam-lakse/

 

OBAVIJEST O GODIŠNJEM ODMORU

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica ne radi od ponedjeljka (14.8.) do petka (18.8.).

S radom započinjemo u ponedjeljak (21.8.).

Hvala na razumijevanju i uživajte u ljetu, i naravno, čitanju! 🙂

 

🎊🐙🐠POZIV NA RADIONICU🐠🐙🎊

I ovog ljeta družimo se s Dinom Mlinac koja će održati kreativnu radionicu “Tekstilne meduze”.
Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na vrijeme jer je broj mjesta ograničen!

 

NOĆ KNJIGE

 
Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja.
 
Ovogodišnja manifestacija temom Sanjaju li roboti električne knjige? propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.
 
Našim programima nastojali smo uključiti ponajprije mlade jer su upravo oni nositelji promjena koje su svakim danom sve prisutnije u našem svakodnevnom životu.
 
 

ČESTITKA

Dragi korisnici, suradnici i prijatelji knjižnice, želimo Vam mirne i blagoslovljene uskršnje blagdane!

 

USKRŠNJA RADIONICA

Ponovno se družimo s Dinom na radionicama povodom Uskrsa!

Radionice se održavaju u četvrtak, 6. travnja. Prva je na rasporedu radionica izrade filcanih pisanica u 10 sati. U 12 sati održat će se radionica izrade zečje girlande.

Radionice su besplatne a 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐧𝐚 𝐝𝐨𝐛 𝐳𝐚 𝐬𝐮𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝟖 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐚. 𝐌𝐨𝐥𝐢𝐦𝐨 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐬𝐮𝐝𝐢𝐨𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐥𝐣𝐮𝐣𝐮 𝐢𝐬𝐤𝐥𝐣𝐮𝐜̌𝐢𝐯𝐨 𝐧𝐚 𝐣𝐞𝐝𝐧𝐮 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐢𝐜𝐮. 𝐔𝐤𝐨𝐥𝐢𝐤𝐨 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐧𝐞 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐬𝐮𝐝𝐢𝐨𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐜́𝐞 𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐨𝐛𝐚𝐯𝐢𝐣𝐞𝐬̌𝐭𝐞𝐧𝐢 𝐨 𝐦𝐨𝐠𝐮𝐜́𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐬𝐮𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐧𝐚 𝐨𝐛𝐣𝐞 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞. Veselimo se druženju!

 

OBAVIJEST ZA KORISNIKE

Knjižnica neće raditi od srijede (22.2.) do petka (24.2.).
U ponedjeljak (27.2.) knjižnica radi prema uobičajenom radnom vremenu.
Hvala na razumijevanju!

 

POZIV NA RADIONICU

Pozivamo djecu od pet do devet godina da nam se pridruže u ponedjeljak (20.2.) u 11 sati na pričaonici i likovnoj radionici.

Zbog ograničenog broja mjesta obvezne su prijave na telefon: 021 778 188 ; putem FB stranice: Općinska knjižnica “Hrvatski sastanak 1888.” ili na e-mail: knjiznica@selca.hr

Veselimo se druženju!

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ČITANJA NAGLAS

U povodu Svjetskog dana čitanja naglas, koji se održava 1. veljače 2023., knjižničarka je posjetila djecu u područnom vrtiću u Povljima. Pročitana im je priča “Zločesta sjemenka” a potom su djeca razgovarala o dobrim i lošim navikama te crtala omiljene likove. Knjižnicu su također posjetili i polaznici DV Selca koji su uživali u priči i posjetu knjižnici.

NABAVA OPREME ZA DJEČJI ODJEL – DONACIJA GRAĐANA

Na sajmu knjiga prikupljeno je 1.650,00 kn (218.99 €) od strane građana koje smo namijenjili unapređenju dječjeg odjela. Nabavili smo korito za slikovnice, podlogu za igru te magnetnu ploču za crtanje.
Hvala svima koji su nas podržali i time omogućili da najmlađim članovima uljepšamo boravak u knjižnici!

 

OBAVIJEST ZA KORISNIKE

 

SAJAM KNJIGA

U petak je u Didolića dvorima održan sajam knjiga prilikom čega su posjetitelji imali priliku izabrati za sebe i svoje bližnje brojne književne poslastice. Prikupljeno je 1.650,00 kn dobrovoljnih priloga koji će se utrošiti na unapređenje dječjeg odjela Knjižnice. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i svojim prisustvom dali podršku našem radu.

 

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svim suradnicima i članovima želimo čestit Božić i sretnu novu 2023. godinu.

 

BOŽIĆNA RADIONICA

U četvrtak 15.12., na rasporedu je Božićna radionica za djecu koja će se održati u Izložbenom salonu u Sokolani s početkom u 15.00 h. 
Broj mjesta je ograničen, prijave se vrše na broj telefona: 021/778-188, putem maila: knjiznica@selca.hr ili FB stranice: Općinska knjižnica “Hrvatski sastanak 1888.”

 

POZIV NA RADIONICU

 

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže 14.12.2022., srijeda u 17:00 u općinskoj vijećnici Općine Selca na radionici HALO 2: Alkoholizam – prijetnja i oporavak.O ovisnostima otvoreno i bez predrasuda: kako preduhitriti ovisnost, osvijestiti znakove, odbaciti predrasude i otvoriti dijalog.

Voditelji: Dr. Nataša Mrduljaš-Đujić, Maja Čipin Guštak, Dorothea Brizić

Također vas pozivamo da od 12.12. do 20.12. 2022 posjetite izložbu dječjih radova: “Stavimo ovisnost u prošlost u suradnji s djecom”.

Radionica je predviđena za opću populaciju, izložba je otvorena za javnost.
Dobro nam došli!

 

ADVENT U SELCIMA

Općinska knjižnica “Hrvatski sastanak 1888.” i Turistička zajednica općine Selca organiziraju kreativne radionice za djecu u sklopu Adventa u Selcima. Pridružite nam se!

 

OBAVIJEST ZA KORISNIKE

Dragi korisnici, zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica je zatvorena od 14.11. do 22.11.
Hvala na razumijevanju!

 

 

BIBLIOTEKE ZA BOLJE SUTRA

U petak i subotu, 21. i 22. listopada 2022. godine, sudjelovali smo u Mostaru na Međunarodnoj konferenciji knjižničara “Biblioteke za bolje sutra”.
Cilj konferencije bio je razmjena iskustava, rasprava o problemima u struci te upoznavanje i druženje knjižničara iz cijele regije.
Sretni smo što smo imali priliku sudjelovati i predstaviti našu “malu knjižnicu velikog srca”. Ovim putem se zahvaljujemo organizatorima na iznimnom trudu i uspješnoj organizaciji te se nadamo da će ovakvi susreti postati tradicija.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “PRIČA O MAČKI U KAMPANELU”

 

U petak, 2. rujna, u općinskoj vijećnici održano je predavanje i predstavljanje knjige “Priča o mački u kampanelu” te radionica za djecu, čiji je autor Franjo Mlinac, ujedno i voditelj programa.
Uživali smo u predavanju a djeca su ponovno pokazala da dječja mašta nema granica.
Do kraja tjedna u knjižnici imate mogućnost kupiti slikovnicu, majicu i ruksak, po promotivnoj cijeni od 100 kn / 13,27 €.
Hvala svima koji su bili dio ove lijepe priče.

POZIV NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE I IZLOŽBU

 

LJETO U KNJIŽNICI

Pozivamo djecu da nam se pridruže na Čitaonici i pričaonici srijedom u 10:00. Druženje počinje od srijede 13.7. pa sve do kraja kolovoza.
Družit ćemo se uz čitanje, pričanje i crtanje a bit će vremena i za zabavne društvene igre. Zato dođite u Knjižnicu i provedimo zajedno nezaboravno ljeto.
Prijave nisu potrebni, svi su dobrodošli. 

 

 

OBAVIJEST ZA KORISNIKE

 

NOĆ KNJIGE

Noć knjige jedanaestu se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Tema ovogodišnje manifestacije propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori žele sudionike Noći knjige kao i javnost potaknuti da istraže pojam slobode u čitavoj lepezi njegovih značenja te otkriju kako nam knjige u tome pomažu.

Podsjećaju i da se ove godine obilježavaju dvije značajne obljetnice – 400. obljetnica rođenja francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Pozivamo vas da nas posjetite u petak (22.4.) i ponedjeljak (25.4.), iskoristite promotivne akcije i uživate u slobodi koju nam pružaju knjige i čitanje!

USKRSNA ČESTITKA

Svim članovima i suradnicima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

 

OBAVIJEST O GODIŠNJEM ODMORU

 

OBAVIJEST ZA KORISNIKE

Dragi korisnici knjižnice, zbog Uvjeta korištenja Facebooka, prema kojima Facebook profil mogu koristiti samo privatne osobe, naša knjižnica od sada je dostupna isključivo putem Facebook stranice Knjižnica Selca – Općinska knjižnica “Hrvatski sastanak 1888.” https://www.facebook.com/opcinskaknjiznicahrvatskisastanak1888/?ref=page_internal.
Svi vaši upiti upućeni na dosadašnji profil Knjižnica Selca https://www.facebook.com/knjiznica.selca.9 neće biti vidljivi stoga vas pozivamo da nas podržite “lajkom”, podijelite ovu stranicu među vašim prijateljima te da i dalje budete uz nas.
Za sve vaše upite i dalje smo uz vas putem FB poruka, e-maila ili telefona.

 

OBAVIJEST ZA KORISNIKE

Dragi korisnici, od utorka (16.11.2021.) prilikom ulaska u Knjižnicu potrebno je imati Covid potvrdu odnosno dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativnom testu. Odluka se odnosi na sve građane starije od 16 godina.

Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE I PROJEKCIJA FILMA

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige i projekciju filma Jadranke Nejašmić “Bolskî kãmen srȉćie” u utorak, 26.10. u 17.00 h u Općinskoj vijećnici. Radujemo se Vašem dolasku!

 

SELAŠKO LITO 2021.

Donosimo vam program događanja Selaškog lita 2021. godine.

 

OBAVIJEST O ODGODI KNJIŽEVNE VEČERI

Obavještavamo sve zainteresirane da smo prisiljeni odgoditi književnu večer “Čakavska rič” zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Književna večer se odgađa dok se stanje s brojem oboljelih ne popravi, te će se naknadno održati na otvorenom prostoru.
Hvala na razumijevanju.

 

NOĆ KNJIGE 2021.

U petak, 23. travnja. 2021. obilježavamo Noć knjige, manifestaciju u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Na taj dan u Knjižnici organiziramo akciju Knjigu vrati, zakasninu ne plati!, pri čemu korisnicima opraštamo zakasninu za sve knjige vraćene 23. travnja.

U 19. i 30 sati organiziramo književnu večer Čakavska rič. Književna će se večer održati u izložbenom salonu Sokolana. Organizatori će salon i uvjete održavanja prilagoditi epidemiološkim mjerama. Vjerujemo da čovjek treba ostati vjeran svome dijalektu i mjesnome govoru. Naša će „selaška dica“ i gosti čitati dijalektalnu poeziju Zlatana Jakšića, Neve Kežić, Siniše Vukovića, Drage Štambuka, Vlaste Vrandečić Lebarić, Tomislava Dorotića i Silvije Buvinić te dijalektalnu prozu Ivane Bašić, a program će biti i glazbeno popraćen.
Sudjeluju: Ivana Bašić, Silvija Buvinić, Josipa Martinić, Siniša Vuković, učenici OŠ „Selca“ (Niki Bošković, Tara Marijančević, Emili Trutanić i Katarina Nižetić).

Više detalja na na linku: https://bit.ly/2P3sa0I i na FB profilu Knjižnice.

Vidimo se u petak!

 

OBAVIJEST O GODIŠNJEM ODMORU

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica neće raditi od 06. travnja 2021. do 09. travnja 2021. S radom počinjemo u ponedjeljak, 12. travnja 2021.

 

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

Dragi korisnici, u petak, 2. travnja, obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige. Tim povodom od 31. ožujka do 2. travnja Knjižnica daruje besplatan PRVI upis za djecu do navršene osme godine!
Zato dođite u Knjižnicu s vašim najmlađima i upoznajte ih s čarima čitanja! Jer “djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle”! 

 

SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS 2021.

Danas, 3. 2. 2021. obilježavamo Svjetski dan čitanja naglas. Zašto Svjetski dan čitanja naglas? Vjerujemo da bi svi trebali imati priliku dijeliti priče.
LitWorld je 2010. osnovao Svjetski dan čitanja naglas kao priliku da ljudi širom svijeta proslave radost čitanja naglas i zalažu se za pismenost kao temeljno ljudsko pravo koje pripada svima. Tijekom posljednjih 11 godina, Svjetski dan čitanja naglas razvio se u globalni pokret milijuna čitatelja, pisaca i slušatelja iz zajednica širom svijeta koji se okupljaju kako bi odali počast radosti i moći čitanja i dijeljenja priča i nastavili proširiti definiciju i opseg globalne pismenosti.
Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Čitajte djeci naglas gdje god i kad god stignete čime podržavate i nacionalnu kampanju ‘Čitaj mi!’. Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama. Tako u nekim zemljama djeca nose transparente kojima traže pravo na čitanje, dok u drugima djeca u školi razgovaraju sa svojim omiljenim piscem.
Svjetska organizacija LitWorld uz poziv na obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas, nudi svoje ideje http://www.litworld.org/wrad/, ali i potiče na vlastite. Dan treba obilježiti u ime 750 milijuna ljudi koji još uvijek ne mogu čitati.
Upotrijebite #WorldReadAloudDay da biste dijelili ideje, programe i fotografije sa svjetskim danom čitanja na društvenim medijima. 

2021. GODINA PROGLAŠENA GODINOM ČITANJA U HRVATSKOJ

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Zašto nam je još čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Izvor: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/2021-godina-proglasena-godinom-citanja-u-hrvatskoj/20395

 

OBAVIJEST O GODIŠNJEM ODMORU

Zbog korištenja godišnjeg odmora Knjižnica neće raditi od 31. prosinca 2020. do 06. siječnja 2021.

S radom počinjemo u četvrtak (07. siječnja 2021.). 

 

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA

UPUTE ZA SIGURNO KORIŠTENJE KNJIŽNICE

Zbog sigurnosti zdravlja članova i korisnika, prilikom korištenja Knjižnice provode se posebne epidemiološke mjere uvedene temeljem odluka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

 • Prilikom dolaska u knjižnicu obavezno je korištenje maske za lice preko usta i nosa
 • Korisnici obvezno dezinficiraju ruke prilikom ulaska u knjižnicu
 • Moguće je kretanje korisnika po prostoru slobodnog pristupa knjižnice uz obavezno poštivanje razmaka od dva metra i što kraće zadržavanje u prostoru
 • Između korisnika i djelatnika potrebno je održavati fizički razmak od dva metra
 • Usluge čitaonica i korištenja interneta mogu koristiti isključivo članovi Knjižnice zbog ograničenog broja mjesta i obveze provođenja fizičke distance
 • Članovima su dostupne sve redovne usluge čitaonica: naručivanje i izdavanje građe, učenje i korištenje interneta
 • Za vrijeme boravka u čitaonicama, obvezno je koristiti zaštitnu masku
 • Članove i korisnike se upućuje na korištenje telefonske i online rezervacije i obnove zaduženja građe
 • Prije dolaska u knjižnicu pregledajte naš katalog na https://library.foi.hr/lib/index.php?B=57 i odaberite naslove koji vas zanimaju. Građu možete naručiti telefonski na broj telefona 021 778 188, putem Facebook stranice Knjižnica Selca, online putem e-maila knjiznica@selca.hr ili doći u knjižnicu s popisom željenih naslova koje ćemo potražiti za vas
 • Osobe koje imaju povišenu temperaturu, odnosno temperaturu višu od 37,2 i/ili respiratorne tegobe te osobe kojima je propisana mjera samoizolacije, ne smiju ulaziti u zgradu.

 

NOVITETI ZA DJECU

 

NOVITETI U KNJIŽNICI

 

OBAVIJEST O GODIŠNJEM ODMORU

Zbog korištenja godišnjeg odmora Knjižnica neće raditi u četvrtak (6. kolovoza 2020.) i petak (7. kolovoza 2020.). S radom počinjemo u ponedjeljak (10. kolovoza 2020.). 

 

KULTURNO LJETO 2020

 

OBAVIJEST ZA KORISNIKE 

 • Knjižnica je za korisnike otvorena prema standardnom rasporedu: od ponedjeljka do petka od 8 do 14 h
 • Korisnici na ulazu u Knjižnicu moraju dezinficirati ruke, moraju držati međusobni razmak te razmak u odnosu na djelatnike Knjižnice od najmanje dva metra
 • Tijekom boravka u knjižnici obavezno je korištenje maske za lice