Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni susret s Juricom Pavičićem

15. listopada 2020. @ 19:00 - 20:00

Mjesec hrvatske knjige 2020. započinjemo književnim susretom s piscem, kolumnistom i filmskim kritičarom Juricom Pavičićem. Povod susreta je promocija njegove najnovije knjige, “Prometejev sin”, koja je iz tiska izašla u kolovozu ove godine. Osim o tom, najnovijem Pavičićevom romanu, razgovarat će se i o zbirci eseja “Knjiga o jugu” te zbirci izabranih priča “Skupljač zmija”.

Književni susret održat će se u prostoru Doma kulture Ploče, u četvrtak, 15. 10. s početkom u 19 sati.

Ukratko o knjigama

Prometejev sin:
Gorki Šain predstavnik je velike nekretninske firme koja kupuje zemljište u Dalmaciji za turističke investicije. Šain dolazi na Škoj – dalmatinski otok – raditi svoj posao. Ali, Škoj za Šaina nije bilo koji otok. To je otok s kojeg vuče podrijetlo i na kojem je njegov otac kao partizan u 2. svjetskom ratu pokrenuo ustanak. 
Šainov dolazak uzburkat će uspavanu zajednicu, a na površinu će izići potisnute aveti prošlosti…

Skupljač zmija:
“Skupljač zmija”
izbor je trinaest najboljih priča Jurice Pavičića napisanih u razdoblju od 2001. do 2013. U izboru je i priča “Patrola na cesti” po kojoj je snimljena petodijelna TV serije u režiji Zvonimira Jurića, kao i priča “Četvrti kralj” koja će uskoro dobiti filmsku ekranizaciju. Priče uključene u ovu zbirku prevedene su i izdane na njemačkom i talijanskom. Zbirka sadrži i pogovor romanopisca Dragana Velikića, a na naslovnici je fotografija splitskog fotografa Rina Efendića. 

Knjiga o jugu:
“Knjiga o jugu”
zbirka je 23 eseja koja se bave europskim jugom, srednjeeuropskim jugom i hrvatskim jugom – Dalmacijom. Tekstovi knjige bave se temama svakodnevice Jadrana 20. stoljeća, od gastarbajtera preko vikendica do jadranske magistrale i bure. Knjiga tematizira industrijsku povijest Dalmacije, kao i ulogu turizma na današnjem Mediteranu. Tekstovi knige posvećeni su i nekim važnim figurama dalmatinskog 20. stoljeća, poput Dike Marjanović Radice i Tomislava Ivića. 


O autoru:
Rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao povijesti i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (“Slobodna Dalmacija”, “Vijenac”, “Zarez”, “Nedjeljna Dalmacija”, “Jutarnji list”…). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. U svom radu, kako novinarskom, tako i književnom, Pavičić istražuje socijalne teme, sudbinu i odnos pojedinca i društva u tranziciji. Više o autoru i bibliografiji možete pročitati OVDJE.

 

Detalji:

Datum:
15. listopada 2020.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , , ,

Organizator

Narodna knjižnica Ploče
Telefon:
020 676 393
Web stranica:
http://knjiznice.nsk.hr/ploce/

Lokacija

Dom kulture Ploče
Silvija Strahimira Kranjčevića 4
Ploče, Dubrovačko-neretvanska županija 20340 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Promjena veličine fonta